16. 1. 2011

SouvisLOSTi - přesahy do dalších děl i do reality

Ve svém pokračování a vysvětlování Lost příběhu využívám jiné mysteriózně laděné příběhy - zejména díla velkých autorů fantasy, hororu a sci-fi, ale také mě velmi inspirují příběhy o dosud nevysvětlených nebo podivných událostech a místech. Tak abyste měli přehled - zde je "mysteriózní a záhadologická rukověť čtenáře Lost PS". Další budou přibývat, jak se v příběhu objeví. 


BERMUDSKÝ TROJÚHELNÍK

  • skutečný prostor nad mořem v Karibiku, ohraničený souostrovím Bermudy, pobřežím Floridy a Portorikem, kde podle legend dochází k záhadným jevům, zejména nevysvětlitelným zmizením lodí a letadel, světelným úkazům, poruchám časoprostoru a podobně
  • návaznosti v LOST PS: 810 - Signály odnikud

DJATLOVOVA VÝPRAVA

  • skutečná událost, k níž došlo roku 1959 v Sovětském svazu. Skupina mladých turistů pod vedením Igora Djatlova se vypravila na náročnou zimní výpravu na Ural. Po několika dnech všichni zemřeli za dosud neobjasněných okolností pod vrcholem zvaným Cholat Sjachyl (v překladu Mrtvá hora, ale mnohdy se objevuje i nesprávný překlad Hora mrtvých), nedaleko vrcholu Otorten (v překladu něco jako "Místo, kam se nechodí). V noci z neznámých důvodů náhle opustili postavený stan, téměř neoblečení se vydali do mrazu a přesunuli se z horského svahu asi o kilometr dále do lesa, kde postupně zemřeli. Někteří umrzli, jiní však měli vážná a nevysvětlitelná zranění. Tehdejší závěr vyšetřování byl, že skupina byla "vystavena neznámé síle, jíž nemohla čelit". V roce 2020 bylo vyšetřování obnoveno a závěrem bylo, že skupinu ze stanu vyhnal a některé členy zranil pád laviny. Tomu však odporují některá fakta - například stan po objevení záchranáři nebyl nijak výrazně zavalen a u stanu byly dosud patrné stopy členů výpravy. 
  • návaznosti v LOST PS: 813 - Na prahu

EARHART, Amelia

  • legendární americká pilotka, první žena, která sólo přeletěla Atlantský oceán, držitelka mnoha leteckých rekordů. V roce 1937 se pokusila o oblet světa v letounu Lockheed Electra spolu s navigátorem Fredem Noonanem. Při poslední etapě nedokázala nad Tichým oceánem najít ostrov s připravenou provizorní ranvejí a její letoun zmizel. Má se za to, že došlo palivo a letoun se zřítil do oceánu, nebo se pilotka pokusila o nouzové přistání u jiného ostrova. Později se na ostrově Nikumaroro našly kosterní pozůstatky a drobné zbytky po trosečnících. V mělkém moři u ostrova jsou na dně určité anomálie, které by mohly být zbytky letounu. Dodnes se to však nepovedlo s jistotou prokázat.
  • návaznosti v LOST PS: 810 - Signály odnikud
FLYING TIGER LINE, let č. 739
  • skutečná událost z března 1962, kdy nad Pacifikem beze stopy zmizelo dopravní letadlo se 100 osobami na palubě
  • návaznosti v LOST PS: 810 - Signály odnikud
FOSSETT, Steve
  • americký milionář, dobrodruh, zkušený letec a držitel mnoha leteckých rekordů. V záři 2007 podnikl rutinní let nad nevadskou pouští v malém letadle a bez vyslání jakéhokoli tísňového signálu zmizel. Na rozdíl od ostatních událostí, popsaných v tomto přehledu, má Fossettovo zmizení závěr a vysvětlení, ale to si dohledejte sami. Z pohledu mého příběhu je důležité, kdy se odehrává - koncem roku 2007 a začátkem 2008. Moje postavy tedy nevědí, jak Fossetův příběh skončí.
  • návaznosti v LOST PS: 813 - Na prahu

LOVECRAFT, Howard Phillips 

  • americký spisovatel horrorových povídek a románů (nejznámější díla: Volání Cthulhu, Hrůza v Dunwichi, V horách šílenství,...) o děsivých stvořeních z hvězd a jiných časů a o podivínských samotářích a badatelích, kteří těmto stvořením čelí. 
  • návaznosti v LOST PS: 719 - Mozaiky807 - Pronikání, 810 - Signály odnikud
STAR WARS
  • legendární fantasy filmová sága, netřeba představovat
  • dovolím si jen jednu poznámku: nebudete mi to věřit, ale jeden z klíčových poznatků 7. série tohoto příběhu (o tom, že dvě z postav jsou dvojčata, která o sobě nevěděla, což mělo zásadní následky) NEBYL OPSÁN ze SW; viděla jsem filmovou ságu až později. Co na to říct - snad jen to, že není malej jen náš svět, ale i svět příběhů...
  • návaznosti v LOST PS: 808 - Black in Man
TWIN PEAKS
  • americký mysteriózní seriál ze začátku 90. let, režírovaný Davidem Lynchem, odehrávající se v malém městečku v lesích nedaleko kanadských hranic, kde dochází k podivným jevům a krutým zločinům. 
  • návaznosti v LOST PS: 810 - Signály odnikud,
YUBA COUNTY FIVE
  • skutečná událost z února 1978, kdy v USA v Kalifornii nedaleko města Yuba v pohoří Sierra Nevada zemřela skupina mladých mužů. Čtyři byli nalezeni mrtví, tělo pátého se nikdy nenašlo. Jednalo se o pět přátel s mírnými duševními handicapy, kteří vyrazili navštívit basketbalový zápas do nedalekého města, ale cestou zpět z neznámých důvodů odbočili špatným směrem do pohoří Sierra Nevada. Vystoupili z auta a vydali se do chladné noci v zasněženém pohoří. Později se objevilo několik svědectví, že skupina odpovídající některým mužům byla spatřena v okolí, ale ani to nepřispělo objasnění. Pozůstatky mladíků byly nalezeny až po několika měsících v okolních lesích. Tělo jednoho muže bylo v karavanu, který sloužil jako nouzové nocoviště pro turisty. Muž tam strávil několik týdnů (podle délky vousů a vlasů), měl omrzliny a byl vyhladovělý, ačkoli v nocovišti byla dostatečná zásoba potravin i paliva. Nikdy se nezjistilo, co pětici mužů přimělo změnit plán, vydat se na neznámou a nesjízdnou cestu a zejména proč opustili auto. Tělo pátého z přátel, Garyho Matthiase, se nikdy nenašlo.
  • návaznosti v LOST PS: 813 - Na prahu

Žádné komentáře:

Okomentovat