15. 1. 2011

Vysvětlení LOST záhad v tomto příběhu

Níže najdete přehledné vysvětlení záhad (jevů na Ostrově i mimo něj, a podivností, týkajících se některých postav), jak vycházejí z mého příběhu. Protože cílem tohoto příběhu je nejen nechat Ostrov a jeho lidí dál žít své propletené životy... ale hlavně spolu s nimi zjistit, co se s Ostrovem dělo. Vysvětlení budou postupně přibývat. 

Čísla
Daniel
  • Ačkoli v seriálu zemřel, v pokračujícím příběhu se vrátil, byl přiveden z paralelního světa Desmondem na pokyn Eloise Hawkingové. (709 - Napříč vesmírem. a 710 - Návrat ztracených synů) Svou minulost v seriálové ostrovní realitě si nepamatuje. V paralelním světě, z něhož byl přiveden, je v podstatě stejnou osobností jako v seriálu, až na absenci vztahů s dívkami, pročež žádné nepřivodil bezvědomí a nehráblo mu z toho.
  • V tomto příběhu je Daniel Desmondův nevlastní bratr (jejich společným otcem je dle tohoto příběhu Charles Widmore).
  • Můj malý autorský deus ex machina - zázrak, učiněný proto, že autor ve sci-fi/fantasy žánru to prostě může. :-) Pro můj příběh je nezbytně potřebný. Vymýšlet si dalšího geniálního vědce (protože nikdo jiný než geniální vědec ty záhady Ostrova rozplétat nemůže) by bylo uhozené, když stačí jeden malý zázrak a máte zpět tak půvabnou postavičku... :)

Desmond
  • S Penelope byli dvojčata narozená na Ostrově a oddělená hned po narození, proto nesměli být spolu a zejména mít děti (viz Děti Ostrova). Syn studentky oxfordské univerzity a Charlese Widmora. (Eloise, 703 - Neměl ses ptát)
  • Jako jeden z Dětí Ostrova patří k výjimečným lidem: vidí napříč realitami, může do nich zasahovat a měnit další běh věcí, je odolný vůči elektromagnetickému záření, může procházet realitami a převádět s sebou další lidi. (Eloise, 704 - Příběhy tisíce a jednoho světa)
Děti Ostrova
  • "Ti, kteří se narodí na ostrově, jsou zvláštní. Výjimeční. Pokud se jejich schopnosti nebo vlohy zkombinují a narodí se jim dítě, jsou tyhle schopnosti mnohem silnější. Zesilují z generace na generaci. A mohou být nebezpečné." (Eloise, 704 - Příběhy tisíce a jednoho světa)
  • "Děti ostrova spolu nesmějí mít potomky. Kolem druhé generace se děly podivné věci, které nakonec vždycky skončily katastrofou. Smrtí dítěte." (Eloise, 704 - Příběhy tisíce a jednoho světa)
Energie
  • Vyvěrá na Ostrově a v menší míře i na dalších místech světa, která jsou většinou opředena tajemnými legendami a dochází na nich k podivným událostem. 
  • Na Ostrově se "projevuje jak po stránce fyzikální, tak po té… dosud neprobádané, řekněme. Z fyzikálního hlediska je podstatný elektromagnetismus. (...) 
  • Způsobuje různé jevy: "Některé jsou jednoznačně pozitivní, jiné neutrální, a bohužel je i skupina efektů nepříznivých. Máme tu pozitivní účinky na lidské tkáně a rychlé hojení, ale také naopak rychlé stárnutí, nevysvětlitelná onemocnění a úmrtí, nebo působení extrémních mechanických sil.  Vyskytují se zde extrémně nepravděpodobné souhry náhod včetně přežívání… nepřežitelného. Ale také jevy skutečně těžko uvěřitelné, jako naprostá absence stárnutí, zjevení, vidiny... a dokonce změny v prostoru a v čase. Někdy to umí nabrat do viditelnou až hmatatelnou podobu. Od světla, přes oblak tmavého dýmu… až po osoby. V těchto formách už se to projevuje spíše jako inteligentní entita s vlastní vůlí. Dovede se to zhmotnit do těl lidí, kteří na Ostrově fyzicky nejsou, případně do těl mrtvých, ale ve zcela výjimečných případech se to vtěluje i do těl živých osob." (Eloise, 719 - Mozaiky)
  • Její proud ("elementární časoprostorová spojnice" dle Daniela) spojuje reality, výjimečné osobnosti jím mohou procházet mezi světy. Tato spojnice se vyznačuje elektromagnetickým zářením o frekvenci 2,342 a oscilací na 11 hertzů (Daniel, 710 - Návrat ztracených synů)
  • Je to směs různých sil. Některé složky jako by byly lehké, zářivé, jasné. Od celku se oddělují snáz. Ale jsou tam i další části energie, a ty jsou naopak silné, důrazné, koncentrované, jako gravitace. Je to tak silné, že to může přitahovat i myšlenky a dokonce z nich tvořit hmotu. (Black, 808 - Black in Man)
  • „Lidé se s tou energií učili pracovat od té doby, co začali poznávat Ostrov. A zjistili, že když se člověk určitým způsobem vystaví té lehké složce, získá určité schopnosti. Stane se z něj nestárnoucí a s Ostrovem svázaný Strážce, který umí dělat zázraky. To byl i Jacob. Měl v sobě tu lehkou a volnou energii, a proto si mohl dělat, co chtěl, mohl cestovat a přesouvat se. Jenže to, že do Jacoba vlili velkou část energie, způsobilo nerovnováhu. Pak se stalo určité… nedopatření. Do zdroje energie přišel další člověk.V tu chvíli se složky energie srovnaly a já dostal přebytek toho druhého, energii silnou, důraznou, koncentrovanou. Je jako gravitace. Je tak silná, že se nedokáže odtrhnout od proudu energie pod Ostrovem. A proto nemůžu pryč.“ (Black, 808 - Black in Man)

Kandidáti
  • Lidé vybraní dřívějším Strážcem Ostrova Jacobem. Jejich seznam si vedl v majáku na Ostrově. Adepti na dalšího Strážce Ostrova, kteří jsou k Ostrovu později přitahováni. 
  • "Myslím, že si vybíral muže a ženy s určitými povahovými vlastnostmi, kteří si prošli určitým druhem zkušeností. Potřeboval lidi, kteří vědí, co to je, někoho nebo něco ztratit. A potom jen prošel z Ostrova do jiného prostoru a času… a vybrané kandidáty si označil. Když se jich dotkl, označil je nesmazatelným znamením. Vlil do nich kus ostrovní energie a dal jim tak to, co mají i ti, co se na Ostrově narodili nebo tady dlouho žili. Takové lidi si pak Ostrov volá a táhne je zpět.“ (Richard, 802 - Sám se nevrátíš)
Kolo pod Orchid

Paralelní reality
  • "Světů je nekonečné množství. Výzkumy v oblasti kvantové fyziky to dlouhodobě potvrzují. Nekonečné množství realit. Některé jsou stejné jako ta naše, liší se jenom odlišným průběhem času. Jako dva stejné obrázky na dvou listech papíru, které vůči sobě jenom o pár centimetrů posuneš.
  • Energie je drží pohromadě ve správné poloze. Výjimeční jedinci toto spojení mohou narušit a tím ohrozit tuto i jiné reality: "Síla, která je propojená s ostrovem, je síla, která drží všecko pohromadě. A jestli ta síla povolí, tak…Bůh nás ochraňuj. Pokud by pak ještě nějaký Bůh byl." (Eloise, 704 - Příběhy tisíce a jednoho světa)
Přesuny v čase a časový paradox (ovlivnění běhu událostí)
  • Jeden ze základních problémů sci-fi: pokud bude možné cestovat časem a vy v návratu do minulosti zabijete svého dědečka předtím, než počne vaši matku, nenarodí se vaše matka, nebudete moci narodit ani vy a nebudete moci cestovat časem, abyste zabili svého dědečka. 
  • V seriálu nejspíše docházelo k cestování časem: Jack, Kate a další se vrátili do 70. let a ve snaze zabránit narušení energetické kapsy a zřízení stanice Swan odpálili bombu. Právě tím však anomálii možná zhoršili a způsobili, že bylo nutné stanici vybudovat. 
  • Pohled vědců v seriálu na změny při návratu do minulosti se měnil: Eloise tvrdí, že "vesmír má své opravné mechanismy", jimiž vrátí běh věcí do původního řádu, Daniel v roce 1977 tvrdí, že "jsme proměnné, máme svobodnou vůli a můžeme změnit svůj osud". Jím iniciovaný zásah s bombou však budoucnost nezměnil, naopak ji způsobil. 
  • Otázka k vysvětlení v tomto příběhu. :-)
Vládci Ostrova
- Strážce (Matka, Jacob, Jack, Hurley)
  • Jeden ze dvou vládců Ostrova.
  • Vybraný člověk, jehož úkolem je pečovat o Ostrov a jeho obyvatele.
  • Smí opouštět Ostrov a vybírat lidi, kteří budou k Ostrovu v budoucnu přitahováni (viz Kandidáti)
  • "Když se člověk určitým způsobem vystaví té lehké složce (Energie), získá určité schopnosti. Stane se z něj nestárnoucí a s Ostrovem svázaný Strážce, který umí dělat zázraky. To byl i Jacob. Měl v sobě tu lehkou a volnou energii, a proto si mohl dělat, co chtěl, mohl cestovat a přesouvat se. Vnímá spíš abstraktní pocity a celkové naladění člověka. Jenže to, že do Jacoba vlili velkou část energie, způsobilo nerovnováhu." (Black, 808 - Black in Man)
  • Jacob se oháněl vzletnými řečmi o lásce a dobru v lidech, ale většinu času s nimi manipuloval, osnoval a schovával se ve stínu sochy. (Black, 808 - Black in Man)
    Lidé jsou jednoduší a mají tendence všecko vysvětlovat schematicky a zjednodušeně, takže z Jacoba, který mohl uzdravovat, udělali toho dobrého a vlídného. (Black, 808 - Black in Man)
- Black (Muž v černém, Locke,..., v abstraktní podobě jako Black Smoke, Monstrum, Kouř,...)
  • Jeden ze dvou vládců Ostrova. 
  • Od fyzického těla (nositele) se dokáže odpoutat v podobě černého kouře. Nemůže však opustit Ostrov.
  • Hurley o Blackovi: "Měl to tady střežit stejně jako já. Myslím, že jsme měli spolupracovat. Ale pak se něco nepovedlo a od té doby se snaží především ničit, ne chránit. Nadřadil svůj vlastní prospěch nad prospěch Ostrova. A tohle všecko dělá, aby dosáhl svýho. Aby mohl vyhrát, sbírá figurky ve hře." (Hurley, 805 - Učitelé a lovci)
  • "V každém z nich projevuje jedna skupina aspektů energie. A zdá se, že nemohou jinak, než spolu soupeřit. Jsou jako dva póly magnetu, které se k sobě nikdy nepřiblíží, ale ani se od sebe nikdy neoddělí.“ (Eloise, 719 - Mozaiky)
  • Dva protihráči, kteří jsou stejně silní, protože oba načerpali stejné množství energie, ale v každém je jiný druh. Ty sily působí do značné míry protichůdně a nedovolí nám proti sobě zasáhnout. Můžeme spolupracovat, ale ne jít přímo proti sobě. Jsme stejně silní. (Black, 808 - Black in Man)
  • Do zdroje energie přišel další člověk po Jacobovi. V tu chvíli se složky energie srovnaly a já dostal přebytek toho druhého, energii silnou, důraznou, koncentrovanou. Je jako gravitace. Je tak silná, že se nedokáže odtrhnout od proudu energie pod Ostrovem. A proto nemůžu pryč.“ (Black, 808 - Black in Man)
  • Máme rozdílné schopnosti, i co se týče ostatních lidí. Já si svou silnou a koncentrovanou energií můžu vytáhnout myšlenky ostatních lidí, moje mysl na ně funguje jako magnet, takže dokážu přesně přečíst pocity, myšlenky a vzpomínky, a náležitě s nimi pracovat. Jednám rázně a rychle, a tvrdě, když je potřeba. A na rovinu přiznávám, že rád využívám to horší v lidech. Dobře se s tím pracuje. Výjimečně mohu působit na lidi mimo Ostrov, kteří už někdy nějakou část zdejší energie nasáli, ale k nedotčeným se nedostanu. Nemůžu si přivést lidi, kteří by mi pomohli v mých plánech; můžu jen přebírat ty, které přivede Strážce.(Black, 808 - Black in Man)

Výjimeční
  • Lidé se zvláštními schopnostmi (např. jasnovidecké dovednosti, komunikace se záhrobím, schopnost procházet mezi realitami a převádět mezi nimi další osoby, ovlivňovat daný běh věcí, telepatie, schopnost manipulovat věcmi na dálku.). 
  • K výjimečným patří většina těch, kteří se narodili na Ostrově. Výjimeční jsou také kandidáti, které si označili Strážci ostrova. Výjimečnost  pravděpodobně vzniká absorpcí Energie, která proniká Ostrovem.
  • Výjimeční v tomto příběhu: 
    • Aaron - telepatie, schopnosti vidět věci na dálku
    • Daniel - výjimečná inteligence, nadání na matematiku a fyziku
    • Desmond - odolnost vůči elektromagnetickému záření, jasnovidecké schopnosti, schopnost přecházet mezi realitami, převádět mezi nimi osoby, zasahovat do daného běhu věcí (?)
    • Eloise - jasnovidecké schopnosti
    • Hurley - komunikace s mrtvými
    • Miles - komunikace s mrtvými
    • Walt - telepatie, schopnost pohybovat věcmi na dálku
    • Yi-Jeon - ?

Žádné komentáře:

Okomentovat